Διεύθυνση
Κομνηνών 17, 54624 Θεσσαλονίκη

Ωράριο
Δευτέρα με Παρασκευή: 11:00 - 18:00

Φροντίδα Κοσμημάτων

Το ασήμι με την πάροδο του χρόνου οξειδώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίζει. Η φυσική αυτή διαδικασία οφείλεται στην επαφή του με την ατμόσφαιρα, και ευτυχώς είναι αναστρέψιμη.

Θα πρέπει να φροντίζουμε για την προστασία των κοσμημάτων μας, προσέχοντας να μην πέσουν, χτυπηθούν ή γρατζουνιστούν, αλλά και να προστατευθούν από την υγρασία και τις ατμοσφαιρικές αλλοιώσεις.
Ως γενικές συμβουλές καλής χρήσης των κοσμημάτων σας είναι οι εξής:

Να αποφύγετε την άμεση επαφή με, κρέμες, καλλυντικά, προϊόντα styling μαλλιών και αρώματα. Οι κρέμες σώματος και τα καλλυντικά λόγω διάφορων χημικών στοιχείων που περιλαμβάνουν επηρεάζουν το λούστρο του μετάλλου προκαλώντας το γνωστό μαύρισμα όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τα αρώματα επειδή περιέχουν αιθέρια ελαία και αλκοόλ. Ποτέ δεν ψεκάζουμε αρώματα κοντά ή πάνω στο κόσμημα. Τις κρέμες σώματος και τα λοιπά καλλυντικά, καλό είναι να κάνετε εφαρμογή πολύ πριν φορέσετε τα κοσμήματα σας.

Μην φοράτε τα κοσμήματα σας κατά τον ύπνο γιατί μπορεί να χτυπηθούν ή να τραβηχτούν οι αλυσίδες και να σπάσουν.
Αποφεύγετε τα χτυπήματα και τα γδαρσίματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα σημάδια και βλάβες στο μέταλλο καθώς και στις πέτρες.
Ποτέ μην φέρνετε σε επαφή τα κοσμήματα σας με οικιακά προϊόντα καθαρισμού (πχ. χλωρίνη, κ.α.). Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψει ή να αποχρωματίσει τα πολύτιμα μέταλλα ενώ ενδέχεται και να βλάψει μερικούς χρωματιστούς λίθους.

Μην φοράτε τα κοσμήματά σας στο μπάνιο ή σε πισίνα με χλώριο. Το πλύσιμο το χεριών ή το λούσιμο μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού κάτω από τις πέτρες του αγαπημένου σας δαχτυλιδιού ή οι διάφορες χημικές ουσίες να βλάψουν μόνιμα την επιφάνεια των μαργαριταριών σας και άλλων λεπτών ή πορωδών πολύτιμων λίθων όπως το τιρκουάζ.

Μην φοράτε κοσμήματα όταν κάνετε σωματικές εργασίες όπως νοικοκυριό, κηπουρική ή αθλητικές δραστηριότητες.
Όταν βγάζετε τα κοσμήματα να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν έλαια και ιδρώτα και να φυλάσσετε το κάθε κόσμημα ξεχωριστά σε κουτί επενδυμένο με ύφασμα.

Αποφύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα. Το φως και η θερμότητα μπορούν να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα και το χρώμα των χρωματιστών πολύτιμων λίθων. Τα μαργαριτάρια και άλλα ευαίσθητα υλικά μπορεί να λευκανθούν κάτω από ακραία έκθεση στο φως. Η υπερβολική θερμότητα και οι ξαφνικές μεταβολές της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να καταστρέψουν μερικούς πολύτιμους λίθους. Η θερμότητα μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία που οι πολύτιμοι λίθοι χρειάζονται για να διατηρήσουν την ομορφιά τους. Τα μαργαριτάρια, για παράδειγμα, μπορούν να στεγνώσουν, να σπάσουν και να αποχρωματιστούν. Τα οπάλια μπορούν να γίνουν λευκά ή καφέ, να αναπτυχθούν μικροσκοπικές ρωγμές και να χάσουν την εναλλαγή του χρώματος τους.

Καθαρισμός Κοσμημάτων

Μπορείτε με την παρακάτω διαδικασία να καθαρίσετε το κόσμημά σας από την επιφανειακή θαμπάδα και ταυτόχρονα να φωτιστούν οι πέτρες που το στολίζουν.

  • Σε ένα δοχείο φτιάξτε χλιαρή σαπουνάδα με λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
    Βουτήξτε τα κοσμήματά σας εκεί. Μπορείτε να τα αφήσετε για αρκετά λεπτά, ειδικά αν τα κοσμήματά σας έχουν πέτρες, στα πλαϊνά των οποίων έχουν μαζευτεί υπολείμματα της καθημερινότητας (πχ. από σαπούνια, κρέμες, ιδρώτα, σκόνη κλπ).
  • Με μία μαλακή βούρτσα, βουρτσίστε το κόσμημα προσεκτικά, ειδικά γύρω από τις πέτρες ή σε άλλα σημεία με κενό.
  • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό πανί.

Προσοχή όμως στα κοσμήματα με μαργαριτάρια, τα οποία μπορούν εύκολα να γρατζουνιστούν. Χρησιμοποιήστε ένα νέο, καθαρό πινέλο μακιγιάζ και ζεστό σαπουνόνερο για να τα καθαρίσετε. Τοποθετήστε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν.Το υγρό νήμα μεταξιού που χρησιμοποιείται για το δέσιμο των μαργαριταριών μπορεί να τεντωθεί αλλά και να προσελκύσει βρωμιά, γι’ αυτό μην αγγίζετε το κόσμημα μέχρι να στεγνώσει τελείως.